Afgelopen week hadden we een op school ‘tussenweek’. Dit is een pauze in de normale lessen waarin leerlingen toetsen en activiteiten krijgen. Deze onderbreking van het ritme zorgt automatisch voor een soort van tussenstations in het jaar. Je rondt een onderdeel af, toetst het in de tussenweek en start iets nieuws in de week daarna.
Zo ook in klas 2. We hebben de afgelopen periode gekeken naar beweging, en dit afgerond met een schriftelijke toets in de tussenweek. Komende week starten we met elektriciteit. Ik ben de afgelopen jaren erg gecharmeerd geraakt van het motivatiemodel van Deci en Ryan en probeer mijn aanpak daarop af te stemmen.
Naar aanleiding van een artikel op internet ging ik op zoek naar ideeën rondom gamification, het verwerken van inzichten uit de game-industrie in je lessen (een introductie op dit thema door Gerben Bakker vind je hier.) Een vraag op Facebook aan collega docenten resulteerde in een grote hoeveelheid informatie, enthousiasme en inspiratie. Er zijn veel collega’s die worstelen met dezelfde thema’s en graag delen hoe zij werken.
Dankzij alle gedeelde materialen en inzichten ontstond er in mijn hoofd een prachtige aanpak, met levels en verschillende routes. Enthousiast ging ik aan de slag. Dit zou echt een top plan worden!
Tot ik mijn ideeën begon uit te werken. Mijn overtuiging is dat ik met leerlingen over leerdoelen moet praten in plaats van in leertaken. Dat betekent dat je de doelen goed omschreven moet hebben, manieren moet hebben om met je leerlingen te reflecteren op wat ze kunnen en ze handvatten moet geven om daar zelf mee aan de slag te gaan. Methodes zouden hierbij kunnen helpen maar de methode die wij nu gebruiken (Overal NaSk , 5e editie) biedt leerroutes aan waarbij het systeem voorschrijft wat je moet doen en zonder mogelijkheid om de leerling feedback te geven. In mijn ideale wereld organiseren leerlingen zelf hoe ze hun doelen behalen en bied ik routes met keuzemogelijkheden en reflectiemomenten aan. Maar het maken van die routes, met goede materialen en reflectiemomenten in een overzichtelijk format, waarbij ik de leerling ook nog kan volgen, is veel werk.
Teveel voor deze week helaas. Nadat ik mijn leerdoelen omschreven had, en bedacht had welke activiteiten ik in de lessen wil aanbieden begon de tijd te dringen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een tussenaanpak waarin leerlingen de leerdoelen krijgen, met daarbij tips over bronnen en opdrachten waarmee ze kunnen oefenen. Elke week ga ik samen met hen door de leerdoelen heen en help ze bedenken wat ze buiten de les gaan doen. Daarbij gebruiken we een voorbeeldplanning als leidraad. Vanwege de tijd heb ik alles in een plat Word document gezet in plaats van in een mooi plaatje, zoals ik wilde. Ook is de keuze in bronnen en volgorde nog niet zo uitgewerkt als ik zou wensen.
Mijn lat is dus tijdelijk bijgesteld. Geen mooie skilltree, maar wel veel praktisch werk om de leerlingen enthousiast en betrokken te houden. Komende week kunnen we aan de slag. Ik heb er zin in!